Sextus Propertius İ.Ö.50

İÖ 50 civarında Orta İtalya’da, Umbria bölgesindeki Assisium kentinde doğdu. Genç yaşta Roma’ya gelerek kısa sürede Vergilius, Tibullus, Horatius ve Ovidius’un da içinde bulunduğu edebiyat ortamına katıldı, elegia tarzındaki şiirleriyle Maecanas’ın ilgisini çekti. Cynthia’ya (1) duyduğu umutsuz aşkı konu alan ilk şiirlerinin yer aldığı derleme (Monobiblos) Roma’da büyük beğeni topladı. Beyitlerle yazılan bir şiir türü olan elegia’nın, ağıt niteliğindeki sözlü bir halk şiiri geleneği olan elegos’tan geldiği kabul edilmektedir. Gallus, Tibullus ve Ovidius bu türde eser vermiş diğer Romalı şairlerdir.
Propertius’un, Aşk tanrısı Amor’u konu alan bu şiiri kendisinden önce yaşamış olan Yunan yazarları Apollodōros, Aleksis ve Euboulos’un yapıtlarındaki Erōs anlatılarına koşut niteliktedir; (2) daha sonraları aynı temayı Roma edebiyatında Servius ve Aziz Augustinus da işlemiştir.(3) Çeviride Latince kaynak metin olarak Harvard University Press’in Loeb Classical Library dizisi için G. P. Goold tarafından hazırlamış olan 1990 tarihli edisyon kullanılmıştır.

(1) Roma elegia şiirinde şairin sevdiği kadını bir takma adla anması gelenektir; Catullus’un Lesbia’sı, Tibullus’un Delia’sı ve Propertius’un Cynthia’sı. Evli bir kadın (matrona) mı yoksa para karşılığı aşk yapan, müziğe, şiire ve dansa yakın eğitimli bir meretrix mi olduğu tam bilinmeyen Cynthia’nın gerçek adının Hostia olduğunu Apuleius’tan öğreniyoruz (Apologia, 10. 7).
(2) Timothy Long, “Two Unnoticed Parallels to Propertius 2. 12” , Classical Philology, Vol. 73, No. 2. (1978), s. 141–142.
(3) A. D. Nock, “Propertius II. 12” , The Classical Review, Vol. 43, No. 4. (1929), s. 126–127.


Latince'den çeviren: Ekin Öyken

Hiç yorum yok: