Erich Mühsam 1878-1934


Berlin’de bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Lisedeyken sosyalist bir dergiye okulu hakkında verdiği raporlardan dolayı okuldan atıldı. Önce eczacılık, daha sonra “Garip Şeytan” adlı anarşist dergide yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1909’dan itibaren Münih’e yerleşti ve burada soyalist görüşlü Grup Eylem ve Grup Anarşist derneklerini kurdu. 1910’da tutuklanarak gizli işler çevirmek suçuyla yargılandıysa da serbest bırakıldı. Münih Kabaresi’nde ve Simplicissimus gibi zamanının ünlü mizah dergilerinde çalıştı. Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru siyasi görüşleri ve vicdani redçilikten dolayı altı ay hapis yattı. Hapisten çıktığında savaş sona ermişti.
1919’da Münih’te Devrimci İşçi Kurumu’nun üyesi olarak Bavyera’da bir Meclis Cumhuriyeti kurulması fikrini savundu. Bu cumhuriyetin ordu tarafından lağvedilmesinin ardından hareketin elebaşılardan biri olarak 15 yıl hapse mahkum edildi. 1924’de affa uğradı. Hapisten çıktıktan sonra Berlin’e dönerek Fanal adında anarşist bir dergi çıkardı. 1925-29 yılları arasında Alman Komünist Partisi’ne yakınlığıyla bilinen ve savaş esirlerine yardım eden Kızılyardım kurumu için çalışmaya başladı. Bu yüzden Alman Anarşistler Federasyonu’ndan atıldı. 1929’da siyasi düşünce farklılıklarından dolayı Kızılyardım’dan ayrılan Mühsam, faşistlerin Almanya’da iktidarı ele geçirmelerinden çok kısa bir süre önce, 1932 senesinde, Toplumun Devletten Kurtarılması - Komünist Anarşizm Nedir? başlıklı ünlü makalesini yayımladı.
Faşistlerin iktidara gelmelerinden kısa bir süre sonra 1933 yılında tutuklanarak Oranienburg Toplama Kampı’nda öldürüldü. Ölümü basına “Yahudi Erich Mühsam gözaltında kendini astı“ şeklinde yansıdı. Şiirleri ve diğer eserleri, ancak ölümünden sonra yayımlandı.
Eserlerinden bazıları: Eşcinsellik. Zamanımızın Ahlak Tarihi’ne Bir Katkı (1903), Çöl (Şiirler, 1904), Krater (Şiirler, 1909), Yudas (İşçi Tiyatrosu, 1921); Devrim (Mücadele Türküleri, Marşlar ve Taşlamalar, 1925), Alarm (Manifestolar, 1925)


Almanca'dan Çeviren: Oğuz Tarihmen

Hiç yorum yok: