Yuri Pavloviç Kazakov 1927-1982


8 Ağustos 1927’de Moskova’da işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Sovyet Edebiyatının en önemli öykü yazarlarından sayılmaktadır.

Sanat hayatına müzik ile başladı. Fakat maddi nedenlerden dolayı müziği bırakmak zorunda kaldı. Sokak orkestralarında, caz gruplarında çaldı. 1940’ların sonunda Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsüne girdi. İlk öyküleri öğrencilik yıllarında yayımlandı. Kazakov’un öykülerindeki ana tema Rus Sibiryasıdır. Kahramanları Murmansk’lı, Arhangeskli balıkçılar ve denizcilerdir. Kazakov’un kahramanları genelde içe kapanık ve yalnız kişilerdir. Hayattayken kahramanlarının ‘ideolojik’ duruşlarından dolayı ağır eleştirilere maruz kaldı.

Anton Çehov ve İvan Bunin ile karşılaştırılan Kazakov’un eserleri İngilizce başta olmak üzere bir çok dile çevrildi. Başlıca eserleri arasında toplu öykülerinden oluşan: “Yoldan” (1961), “Mavi ve Yeşil (1963), “Ekimde İki Kişi” (1966), “Sibirya Günlüğü” (1977) sayılabilir. Aşağıdaki bölüm yazarın “Mavi ve Yeşil” adlı 8 bölümlük öykünün 1. bölümüdür.

Ç.N.[1] Çeviren: Engin Toprak

Hiç yorum yok: