Martin Espada 1957-


Martin Espada, 1957’de Brooklyn, New York’da doğmasına rağmen kendini bir Latin şair olarak nitelendiriyor. Massachusetts Üniversitesi’nde profesör; aynı zamanda yaratıcı yazarlık dersleri veriyor. En sevdiği şairlerden biri Nazım Hikmet. Üniversitedeki “Politik İmgelemin Şiiri” derslerinde Nazım’dan, Latin şairlerden örnekler sunuyor. Sevdiği diğer şairler; Walt Whitman, Pablo Neruda, Allen Ginsberg. Bu derslerde yaptığı çalışmalar Curbstone Press tarafından kitaplaştırdı: “Poetry Like Bread” (Ekmek Gibi şiir).
Bar fedailiğinden avukatlığa kadar çeşitli işler yapan Martin Espada’nın şiirlerinde kökeninin geldiği Puerto Rico’nun etkisi hakimdir.
Şair, ilk şiirlerini kapsayan Imagine the Angels Of Bread (İyilik Meleklerini Düşünmek) Kitabıyla Amerikan Kitap Ödülü’nü kazandı. A Mayan Astronomer In Hell’s Kitchen (Cehennem Mutfağında Mayalı Bir Astronom), City of Coughing and Dead Radiators (Öksürük Kenti ve Soğuk Radyatörler), kitaplarından bazıları.Yeni ve seçilmiş şiirlerinden (1982-2002) oluşan son kitabının adı, “Alabanza”. Ayrıca; makalelerini içeren “Zapata’s Disciples” (Zapata’nın Yoldaşları) adını verdiği kitabı da Bağımsız Yayınevleri Kitap Ödülü’nü aldı. Paterson Şiir Ödülü, PEN / Revson Şiir Ödülü, Robert Creeley Ödülü gibi ödülleri de var.


İngilizce'den çeviren: İlyas Tunç

Hiç yorum yok: